FC România este cea mai veche echipă românească de fotbal din Imperiul austro-ungar

În România, fotbalul la nivel profesionist a apărut relativ târziu, abia în octombrie 1909, când s-a înființat prima asociație profesionistă de la noi, intitulată Asociațiunea Societăților Atletice din România (ASAR), din care făceau parte doar tri cluburi de fotbal, singurele care existau în acel moment: Colentina CA și Olimpia SC din București și  United AC din Ploiești.

În decembrie a început prima competiție fotbașistică din România, Cupa ASAR, care săa sdesfășurat între decembrie 1909 și ianuarie 1910.

FC România11

Copyright foto Segra Media București

Federația Română de Fotbal Asociație (FRF) s-a înființat însă destul de târziu, la 16 februatie 1930, când s-a organizat și deplasarea naționalei de fotbal a României la Campionatul Mondial din Uruguay, din același an. Un an mai târziu, federația noastră a fost admisă la FIFA, la Congresul de la Budapesta, iar la UEFA din 1955.

FC România7

Copyright foto Segra Media București

În inima imperiului austro-ungar, la Viena, un grup de tineri patrioți români și pasionați de fotbal au înființat, în 1902, echipa de fotbal FC România. Este prima echipă românească care a activat într-un sistem competițional  organizat, într-o vreme în care nu apăruseră federații de fotbal și campionate nici în Austria și nici în România!

Cum s-a ajuns la alegerea acestui brand? În Viena, în Bezirkul II, a exista un hotel faimos și o cafenea celebră, care se numeau România. Echipa de fotbal FC România a apărut menționată în presa vieneză în toamna anului 1902. Fiecra club trebuia să aibă două echipe, ambele meciuri urmând a se juca în aceeași zi. FC România a jucat de la început cu două echipe, nu doar cu una!

FC România4

Copyright foto Segra Media București

Din presa vieneză de la începutul secolului XX, în 1903 mai precis, aflăm că FC România a jucat cu echipe foarte puternice, cum ar fi Admira Wien, un meci fiind susținurt la Florisdorf.

În 1913, FC România a jucat în liga C-Klasse (Ost), jucând cu echipe precum Olympia, Wiedem, Fortuna etc. Echipele de fotbal 1 și 2 ( rezervele) ale clubului își desfășurau meciurile pe stadoinul cunscut sub numele de Romania Sport Platz, deși unoeri meciurle se jucau și pe terenul Admira Platz.

cp55

copyright Clara Popescu, Clara Popescu și Sorin

Este interesant să amintim câțiva dintre jucătorii echipei FC România care s-au remarcat în 1913: Abramovici Leo, Auer Wal, Dressler Josef, Gerstenfeld Leopold, German Walter, Stadelmayer Josef, Altbruch Moritz, Gröschler Wilhelm, Naskau Rudolf, Steracek Wilhelm, Vetter Ludwig etc.

Despre FC Romînia s-a scris constant în presa austriacă, în Der Neue Tag, Sport- Tagblatt etc. De exwemplu, în 1919, presa austriacă amintește de rezultatele echipei de fotbal cu denumirea Sportclub România, aceeași echipă FC România! Alteori, presa vieneză scria pur și simplu România!

Cluburile aveau obligația să plătească din bugetul propriu polițe de asigurări tuturor jucătorilor. Echipele nu puteau juca dacă nu aveau plătite asigurările de sănătate! În plus, trebuia plătită o taxă anuală de me4mbru Federației de Fotbal.

FC România s-a înființat în urmă cu 119 ani, fiind consideartă pe drept cea mai veche echipă de fotbal care poartă numele țării noastre. În echipă exitau jucători de diferite naționalită, singurul criteriu recunoscut fiind valoarea indivduală și performanța lui, nicidecum naționalitatea română.

clara ok1

copyright Clara Popescu. Sorin și Clara.

Echipa a trecut prin multe momente de cumpănă, în special prin neplata taxelor și asigurărilor jucătorilor, fiind pe punctul de a fi suspendată, deoarece avea resurse materiale insuficiente. Cu toate aste, a rezistat și a creat o bună impresie în campionatul de fotbal austriac.

Renașterea echipei FC România în cadrul coloniei românești din Viena se datorează familei Sorin și Clara Popescu, doi români cu suflet mare și care își iubesc țara, oriunde s-ar afla. Ei o conduc în prezent, cu profesionalism și dăruire, promovând numele România în Austria, așa cum s-a întîmplat de la începutul secolului XX. Legenda merge mai departe!

Clara Popescu10

copyright Clara Popescu

Echipa FC România/FC Rumanien Wien activează în Liga 1 Nord, promovată din Liga 2 Nord și are în componență fotbaliști români.Numele echipei este marcă înregistrată, sub numărul sub numărul 302303/2017, acordat de către PATENTAMT ŐSTERREICH, operațiune necesară, ținând cont de faptul că, Marea Britanie, există o altă echipă românească, având numele F.C. ROMANIA.

Date de contact: „Asociaţia FC ROMANIA WIEN – Fußball Club Romania Wien”:

Anul înființării: 1902, anul reînființării 2001

Președinte: Sorin Vasile Popescu

Adresa: Boschstrasse 20-22/8/3, 1190 Wien

Tel: 0043-663-06156020

Articol de Marian Deaconu și Dan Toma Dulciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *