Petrecerea s-a terminat rău

Sanda îşi înghiţi vorbele. Fusese răutăcioasă cu mine, gratuit, pentru că mă uitasem fix la prietenul său, care mă atrăgea teribil, recunosc. Dar nu am făcut nimic pentru a-l seduce, credeţi-mă. Îmi era tare dragă Sanda, prietena mea şi ştiam că este foarte geloasă.

Publicdomainpictures.net, foto de Petr Kratochvil. Foto simbol.

Este în stare de orice pentru a-şi păstra ce-i aparţine. Iar acest băiat, Andrei, era al ei, numai al ei. Nimeni nu avea dreptul să-l râvnească. Cam asta era concepţia ei şi, deşi i-o acceptam, nu eram convinsă că, mai devreme sau mai târziu, ei doi vor rămâne împreună.

De ce spun asta? Deoarece, după cum am observat în repetate rânduri la petrecerile la care l-am văzut, lui Andrei îi fugeau imens ochii după fuste. Iar ea, care ştia cât de greu putea să-l ţină în lesă, făcea scene teribile de gelozie, cu care crea de nenumărate ori adevărate spectacole gratuite în jurul său.

Cu toate astea, Sanda era convinsă că Andrei o iubeşte aşa, în felul său unic şi că nu o va lăsa pentru nicio mironosiţă (nici pentru mine care, dintr-o dată, eram privită ca o rivală). Biata mea prietenă, s-a îndrăgostit ca o nebună de el şi credea nestrămutat în acest băiat parşiv, frumuşel de altfel, însă profund instabil sentimental.

De multe ori, i-am spus Sandei:
– Îţi pierzi timpul cu el. Te implici total şi într-o bună zi, vei rămâne cu buza umflată, dragă.
– Crezi?
– Trezeşte-te, până nu este prea târziu.
– Ţi-a lăsat o impresie foarte proastă…
– Este spre binele tău. Nu-i de tine.
– Vorbeşti prostii! a izbucnit ea. Andrei al meu mă iubeşte şi sunt jumătatea sa.
– N-aş zice.
– Eşti răutăcioasă…
– Poate realistă. Dar repet, este spre binele tău ce-ţi spun acum. Oricum, faci cum crezi tu mai bine.
– Aşa şi fac!

N-am convins-o (nici nu speram). Din acel moment, Sanda m-a privit cu alţi ochi. Eram parcă duşmanca sa declarată şi mă ţinea la distanţă. Când a auzit că voi fi prezentă la această petrecere, nu a vrut să vină. S-a hotărât cu greu să-şi calce pe inimă, asta pentru că a insistat Andrei şi băieţii, care organizaseră bairamul. Dar m-am aşteptat să mă atace şi să provoace un scandal.

Mi-a pus eticheta de răutăcioasă, crezând că prin asta, va face să fiu izolată de băieţi. S-a înşelat. Ei, care mă cunosc bine, m-au înconjurat cu multă dragoste şi simpatie. În schimb ea, era ţinută la distantă… Ei spuneau:
– Este nebună! Neurastenică…

I-am luat apărarea, în pofida evidenţelor. Vă întrebaţi de ce? Pentru că ţin totuşi la ea. Gelozia a orbit-o, i-a luat minţile. Şi pentru ca totul să se complice într-adevăr, pe la miezul petrecerii au izbucnit şi certurile. Evident, graţie alcoolului, care a pus încet încet stăpânire pe noi.

Sanda le-a provocat însă, prin temperamentul său de nestăvilit. Era înfuriată pe o tipă care i-a făcut ochii dulci lui Andrei al său şi pe care îl invitase la dans, chiar de lângă ea. A fost un afront direct, de neiertat pentru ea. Invidioasă, turbată, Sanda s-a repezit între ei şi i-a sărit în spate tipei, cu pumnii. A tras-o pe nefericita fată de păr şi a făcut câteva ture cu ea pe jos, în stupefacţia generală. A fost greu de acceptat şi şocant pentru o femeie frumoasă şi cu pretenţii, cum se pretinde.

Nu s-a dat în lături de la nicio mârşăvie pentru a-şi recupera averea, pe Andrei al său. A umilit-o şi a jignit-o pe acea fată, care nu făcuse nimic special în afară de a-l invita la dans pe prietenul nebunei. Dar aceasta din urmă era foarte convinsă că între ei exista ceva amoros, că el o înşela. Şi nimeni nu a putut să-i scoată din cap ideea.

Mi s-a urcat tot sângele în cap văzând-o în miezul turbării. Ca o diavoliţă, lovea în stânga şi în dreapta, la nimereală. Petrecerea s-a terminat rău, din păcate. Sanda nu s-a lăsat şi a spart o sticlă în capul <rivalei> sale, sub privirile înmărmurite ale noastre, cei care o priveam buimăciţi.
A curs sângele… Fata a fost nevoită să fie dusă la spital, unde i s-au pus câteva copci. Cred că nu va uita niciodată ce-a păţit la această petrecere de poveste. Dar răul nu s-a terminat aici. Sanda l-a lovit şi pe Andrei şi apoi pe alţii. Era beată şi înnebunise de-a binelea, sărăcuţa.

S-a terminat prost… A venit din nou Salvarea şi i-au făcut sedative, apoi au luat-o la spital. Sanda se află în prezent într-o clinică, supusă unui tratament special. Nu vreau însă să spun că este nebună. Are crize, atât.

Rafael

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *